Wednesday, February 25, 2009

lakar2...

Adakah perisai bertali rambut

Rambut dipintal akan cemara

Adakah bisai tahu takut

Kami pun muda lagi perkasa.

Pantun Hang Lekir ini saya tujukan pada insan-insan tertentu yang punya citra indah di hati saya. Selalu ungkapan Barat dibanggakan, sesekali menyingkap khazanah silam, indah sekali membujuk jiwa…

Sehari suntuk terperap di rumah, tergelak besar menonton gelagat Karpal Singh yang menerima kurnia 20 peluru gara-gara hendak menyaman Sultan Perak. Lagi comel Menteri besar Pahang yang sesuka hati mendefinisikan perkataan Barisan =lurus sedang Pakatan=banyak cabang seperti pakatan menyamun. Sebagai pemerhati terpencil, saya menilai system demokrasi yang dikatakan akhir kepada system politik dunia yang tidak mungkin muncul lagi system selepasnya adalah system yang tidak sempurna sama sekali. Apabila kayu ukur kebenaran diletakkan pada penilaian masyarakat (collective mind of society), sedang pandangan golongan minority apatah lagi individu dipandang sepi, maka sudah tentu sistem ciptaan manusia yang menolak kehadiran Tuhan ini penuh kepincangan. Pengasingan Tuhan dalam aturan kehidupan ini mengundang retak yang kian parah. Barangkali atas sebab ini pakcik2 di parlimen beradu bicara menonjol diri, ada yang megah melaung pejuang agama, tidak kurang pejuang bangsa, malah ada juga pejuang rakyat. Namun hanya Allah bisa menilai.

Post kali ini barangkali sekadar luahan. Kata orang perempuan suka membesarkan perkara kecil, tapi saya yakin masalah yang membarah di mata saya ini bukan perkara picisan. Mencari Tuhan… Ungkapan berani barangkali dari betik muda. Hahaha.. (ungkapan yang baru saya temui).

Sekularisme rupa-rupanya bukan isu kecil. Bagi seseorang yang baru membuka mata, terasa sesak dunia dengan penipuan. Bayangkan bertahun-tahun kita mencari ilmu, sejauh mana ilmu yang dikejar membawa kita kepada Tuhan? Bayangkan jiwa yang semakin jauh dari pencipta saat peperiksaan menjelma, kesibukan yang melalaikan bibir daripada meratib asma’ Ilahi, kejayaan yang kononnya disyukuri dengan ungkapan terima kasih. BAYANGKAN BERTAHUN-TAHUN MENYERTAI USRAH NAMUN HIDUP DALAM SISTEM YANG MENYANGGAH KEWUJUDAN TUHAN DAN KITA MERELAKANNYA TANPA SEDAR!!! Bayangkan berpuluh kali khatam membaca Maza Yakni (Fathi Yakan) namun gagal mengerti sejauh mana kita mampu menjadi Islam dengan sebenar-benarnya bukan sekadar berteori dengan sandaran kitab silam. Saya yakin bukan sekadar untuk dihafal bait-bait teks maka manusia-manusia hebat sepanjang zaman menulis kitab agung. Namun malangnya taqlid warisan berzaman menghalang sesetengah kita melangkah kehadapan melakar sejarah cemerlang. Sejauh mana kekuatan aqidah yang dimiliki, atau lebih sinis sedalam mana kita mengerti pengertian aqidah. Saya masih jauh…

Menjadi pelajar perubatan, adakah bererti saya harus akur pada evolusi alam yang terjadi dengan sendirinya? Adakah juga harus diterima segala kebenaran adalah konkrit dan hanya dibuktikan dengan pancaindera manusia yang jasadi lantas menafikan intuisi dan wahyu Tuhan? Ya Tuhan, adakah saya dimengerti?

No comments: