Monday, March 2, 2009

syahdu

Syahdu pula dalam saat-saat di rumah. Saat berkemas-kemas, terpandang rak buku buat hati jadi sebak. Bagaimana hendak ditinggalkan buah hati disini, berjauhan dalam tempoh yang panjang. Puas memujuk emak supaya post sekotak buku-buku saya ke india. Moga dilembutkan hati ibu saya. Amin…

Buah hati…

Falsafah Ketuhanan (HAMKA)

Ayyuhal Walad (Imam Al Ghazali)

Ihya’ ‘Ulumuddin (Imam Al Ghazali)

Wajah Peradaban Barat (Adian Husaini)

La Tahzan (Dr Aidh)

Prolegomena to the metaphysics of Islam (Al Attas)

Sophie’s World (Jostein Gaarder)

Islam and Secularism (Al Attas)

Tasawuf Moden (HAMKA)

Islam: Revolusi Ideologi dan Keadilan Sosial (HAMKA)

Colonization to Globalization: Might is Right Continues (Zeenath Kausar)

Ilmu Tajwid (Surur Shihabuddin An_Nadwi)

Asas-Asas Islam (Abu’l A’la Al Maududi)

Maza Yakni (Fathi Yakan)

Hijab Memelihara Kesucian Wanita Muslimah

Matsnawi Vol 1 (Jalaludin Rumi)

Khusyuk Dalam Solat (Nik Aziz)

Cinta dan Rindu Menurut Al Quran dan Al Sunnah (Ibn Qayyim)

Pemikiran Hamka (disunting Sidek Baba)

Long walk to Freedom (Nelson Mandela)

The Book of Illumination (Ibn ‘Ataillah)

Ma’na Kebahagiaan dan Pengalamannya (Al Attas)

Agak keterlaluan kata ibu. Pengsan la nak post semuanya, tapi proses memujuk masih berterusan. Ini belum campur majalah Al Hikmah keluaran Istac dan buku2 comel yang saya selalu selit dalam beg setiap kali keluar rumah. Hanya ini yang terpilih, yang lain-lain duduk di rumah elok-elok ye...

4 comments:

pulasari said...

salam

ni kali pertama komen dalam blog ni, dan kali terakhir dikomen di Malaysia

humm.macam mana ya nak bawa buku, buku berkotak-kotak...sayang sangat. Asyik dok beli buku je, skrang ni masih ada 7/8 buku yang tak disentuh...tapi dok beli lagi.

Humm...

Ibnu Ahmad Zhaki said...

Salam 'alaik Dr. Nuhara,

Didoakan agar selamat sampai di bumi Manipal dan terus gemilang dalam perjuangan di bumi sana.

'Asallah anyarhamna.

FAKHRUL said...

SALAM ZIARAH DR.
semoga comment ini salaku wakil dari insan kerdil ini sbagai pemberi semangat untuk terus menuntut ilmu di bumi asing. Usah difikir sgt pasal buku tu, nanti insyaAllah kami tolong pujuk mak ara tu..Nanti ana suruh sarah pergi pujuk..biar pun jauh di rantauan, pluang berdiskusi tidak akan pernah tertutup, raihlah segala pengalaman di rantau orang untuk dikongsi bersama sahabat disini. semoga menjadi Dr yang dikasihi oleh masyarakat.. Selamat menjejak kaki ke Bumi Manipal. (kalau jumpa Dato' Shah Rukh Khan, jemputlah dtg melaka..heheh)

lithium72 said...

manipal tu nama kolej ke nama tempat